[ta] Udržitelnost ukazuje, že udržitelnost Čechy začíná zajímat

17. 01. 2024

Když Jakub Skavroň vloni odpovídal na otázky do ankety projektu Ta Udržitelnost, netušil, že pro Climate & Sustainable Leaders Czech Republic přitáhne takovou pozornost. A stalo se. Mezi dalšími velkými jmény a Tvářemi udržitelnosti byly právě naše odpovědi jedněmi z nejčtenějších. Pro ty, komu před několika měsíci projekt unikl, zveřejňujeme ještě jednou. A děkujeme týmu Ta Udržitelnost za možnost být součástí skvělého projektu.

5 otázek pro … Jakuba Skavroně

 

Co vás osobně přivedlo k tématu udržitelnosti?

Jsou tu dva prvotní impulsy. Osobní a byznysový. Osobní rovina je, že tady nechcete svým dětem nechat společnost, která přemýšlí v krátkodobém horizontu a na otázku „Tati, co jste udělali proto, aby naše planeta byla lepší?“ nechcete odpovědět potřeboval jsem si koupit nové BMW nebo další dovolenou v Dubaji. Jde o osobní mentální hygienu, přispět troškou nebo větší troškou. Vše začíná u třídění odpadu, u práce se zbytky potravin doma a tak dále.

Ta druhá rovina je, že mám velmi aktivní náhled, jak k tomuto problému přistupují v zahraničí nejenom korporace, ale i individuality. Přišlo mi, že Česká republika ztrácí dech a konkurenceschopnost, zároveň jsme jako národ velmi konzervativní až negativističtí. A tak jsem přemýšlel, jak rozhýbat stojaté vody českého rybníku a z nuly bez velkého sponzora jsme postavili Carbon Tracker. Po roce fungování, si myslím, že projekt se daří více a více zviditelňovat a lidé sami přicházejí a připojují se.

Jaký udržitelný projekt vás v poslední době nejvíce zaujal? 

Není „malých“ projektů, je jen malých cílů a vizí. Každý umíme a můžeme pomoct jinak. Já se snažím dívat jinak než černobíle, je spousta firem jako např. Shell, které dělají pro udržitelnost mnoho, ale jenom proto, že jejich byznys má v DNA uhlík, nebude vše a priori spatně. Jsem ale zásadně proti, abychom problematiku koncertovali na témata včelích úlů na střechách a potom doma topili uhlím. Jde o osobní zodpovědnost. Jde o to nekázat vodu a pít víno.

Mám-li jmenovat jeden zajímavý projekt, pak třeba projekt úložiště zeleného vodíku, němž se účastní i společnost MND.

Jak ještě více podpořit zájem o téma udržitelnosti v běžné populaci?

Tady je důležité si uvědomit, že odpovědnost leží na každém z nás, a že každá ryba smrdí od hlavy. Pokud nezačneme od sebe, jak můžeme chtít změnu po ostatních. Jsem moc rád ze EU schválila povolenky, které se dotknou nás všech – tedy budou mít přímý dopad na domácnosti. Jestli si toto neuvědomíme my všichni, tak se nic nezmění. A není důvod proč by měly povolenky platit jen pro velké znečišťovatele. Je to to samé, jako když Vám na zahradu jednou ročně přiveze auto hromadu odpadků, nebo Vám tam každý den Váš soused vysype koš… Změní se koupěschopnost populace – možná je to o přemýšlení, které pozitivní impulzy (např. nižší uhlíková stopa, nižší daně, levnější financování) přinesou firmám, ale i jedincům v budoucnu výhody. Ale hlavně se nám bude lépe žít.

O jaké oblasti v souvislosti s tématem udržitelnosti se podle vás stále hovoří málo?

Nemyslím si, že se hovoří málo, určitě ne v globálním meřítku, spíš zde vidím dehonestaci tématu a ignoraci situace. Covid a aktuální energetická situace nám ukázaly, že většina lidí spoléhá na stát a čekají, že za ně vše vyřeší. Stejné to bude, až dojde ke kolapsu životního prostředí. Proto Kennedyovsky: neptejme se, co stát udělá pro nás, ale co my můžeme udělat pro stát, tedy spíš pro naši planetu…

Máte návod na to, jak se úspěšně vyhnout greenwashingu?

Mám. Opět musíme začít u nás … Je to stejné, jako když budete lhát vlastním dětem… Je to o výchově doma a ve škole, ve společnosti. Když budeme lhát našim dětem, tak ony budou lhát také, vytvoří se začarovaný kruh a potom vlastně lhát je správné a potom kdo nekrade okrádá sebe… a tam jsme již byli…. 

Jakub Skavroň je iniciátorem myšlenky vzniku platformy spojující odpovědné společnosti se zájmem o rozvoj udržitelného podnikání a ochranu klimatu. Více než 20 let působí ve vedoucích a vysokých manažerských pozicích v mezinárodních společnostech. Jeho kariéra je spojena se společnostmi EPH, RWE, Energo Pro či ČEPS. Aktuálně je investičním ředitelem ve skupině KKCG. Vystudoval ČVUT v Praze, následně absolvoval studijní stáže na University of Notre Dame Australia a Galway-Mayo Institute of Technology in Ireland.